Med “Den store Lightroom Classic CC” bog får du en bred og grundig gennemgang af alle områder i Adobe Lightroom Classic CC.
Lightroom CC hedder nu Lightroom Classic CC
Lightroom CC hedder nu Lightroom Classic CC, og der er ikke ændret på programmet – på nær altså navnet og de nyheder, der jævnligt kommer. Lightroom CC fortsætter som et helt nyt skybaseret program.
Lightroom Classic CC er hurtigere
En af nyhederne i Lightroom Classic CC er, at det hele nu foregår hurtigere. Der er skruet op for farten, når du arbejder med billeder og videoer i Lightroom Classic CC – og det er så, det kan mærkes.
Lightroom Classic CC er populært
Hvorfor er Lightroom Classic CC så populært – det er det, fordi det er procesorienteret, og du kan skræddersy processen, så den passer nøjagtig til den måde, du ønsker at arbejder med dine billeder på – fra du tager dem, til de er klar til udskrivning eller til at blive udgivet online.Her er et eksempel på en overordnet trin for trin gennemgang af selve processen:
1 – Du tager billederne med dit kamera, og de placeres på et kort eller en harddisk.
2 – Du placerer og importerer billederne i Lightroom Classic CC, så du altid kan finde dem igen – både i og uden for Lightroom Classic CC. Du får en opskrift på, hvordan du gør det senere i bogen.
3 – Du billedbehandler med de mange professionelle værktøjer, du har til rådighed i Lightroom Classic CC, hvis det er nødvendigt.
Lightroom Classic CC indeholder en avanceret Camera Raw-editor (Raw-editor), hvor du også kan redigere andre typer af filer som JPG eller TIFF.
Billedbehandling er ikke destruktiv i Lightroom Classic CC, så du kan altid nulstille redigerede billeder.
4 – Du kan nu udskrive billederne, og du kan oprette flotte slideshows eller fotobøger. Du kan også oprette et webgalleri og uploade det til en webside inde fra Lightroom Classic CC eller gemme webgalleriet på din harddisk.
Organisering betyder alt
Lightroom Classic CC er et fantastisk organiseringsværktøj, hvor du kan placere og organisere alle de billed- og video-filer, du har taget indtil nu, og alle dem du kommer til at tage fremadrettet. Men det er ekstremt vigtigt, at du altid ved, hvor dine filer er placeret, så du helt undgår tomme links og altid har let adgang til dine filer – uanset hvor mange år siden, det er, du importerede dem ind i Lightroom Classic CC. Hvordan du gør det, får du en opskrift på senere i bogen.
Mange muligheder for billedbehandling
Du har masser af fede værktøjer til billedbehandling i Lightroom Classic CC – i den indbyggede Raw-editor, som du også kan redigere andre billedtyper i som JPG eller TIFF.
Photoshop
Der er billedbehandlings-opgaver, du ikke kan løse i Lightroom Classic CC, da du bl.a. ikke kan arbejde med lag, men du kan nemt overføre et billede til Photoshop CC og synkronisere det tilbage i Lightroom Classic CC, når du er færdig med at redigere billedet. Det kræver, at Photoshop CC er installeret på din computer.
Når du er i Develop-modulet, kan du højreklikke på et billede og vælge Edit in (Rediger i) og vælge programmet, som billedet så automatisk åbnes i. Du kan også bruge andre billedbehandlings-programmer som f.eks. Adobe Photoshop Elements.
Flere fordele
Ud over de allerede nævnte fordele ved Lightroom Classic CC er her nogle flere:
Brugervenlighed
Nemmere at bruge end Photoshop
Automatisering – du kan behandle mange billeder ad gangen
Forhåndsindstillinger – du kan foretage mange redigeringer med et enkelt klik
Ikke destruktiv – al billedbehandling er ikke destruktiv.
Billederne i denne bog
Jeg har valgt ikke at give adgang til at downloade de personlige billeder, jeg bruger gennem bogen, da jeg ønsker, du skal bruge dine egne billeder og komme i gang med den type billedbehandling, dine billeder har brug for med det samme. Jeg bruger dog også udvalgte billeder fra pexels.com, som du også selv kan finde og bruge.
Er dette en begynderbog
Denne bog går i dybden med Lightroom Classic CC – helt ned i de små detaljer, men der er masser af grundige trin for trin gennemgange, mange billeder, og bogen går kronologisk frem, så du både kan læse den fra start til slut og bruge den som opslagsbog. Og så er funktionerne oversat til dansk, og der er masser af tips og tricks og praktiske eksempler.
Jeg tror, at en ny bruger af Lightroom Classic CC vil kunne komme rigtig godt i gang med Lightroom Classic CC med denne bog og gå fra at være en ny bruger af Lightroom Classic CC til at blive en superbruger. Lightroom Classic CC er på engelsk, men paneler, kommandoer og funktioner er oversat til dansk gennem denne bog.
Er denne bog til Mac-computere
Bogen er skrevet med Lightroom Classic CC installeret i Windows 10. Vil du bruge den på en Mac, skal du udskifter Ctrl-tasten med Command-tasten samt tage højde for, at nogle menuer er placeret lidt anderledes, men den store forskel er der ikke, når du er inde i Lightroom Classic CC.
Hvad er ikke med i denne bog
Denne bog er efterhånden blevet så stor, at jeg måtte tage noget ud i forhold til “Den store Lightroom CC bog” fra 2015. Det blev Publish Service-fanen, hvor du kan publicere billeder til sociale medier og billeder til bedømmelse på Adobe Stock. Der er problemer med at uploade billeder til Facebook fra 1-8-2018. Læs mere her.
Online-delen foregår nu i den nye skybaserede Lightroom CC, som der kommer en selvstændig bog om. Men de sidste kapitler i denne bog handler om, hvordan du migrerer alle dine originale billeder ind i Lightroom CC – og dermed også om, hvordan du kommer i gang med det nye Lightroom CC.
Epub og pdf-udgave
Bogen findes både i en epub-udgave og en pdf-udgave med sidenumre.