Denne bog handler om, hvordan du kan bruge lagblandinger til at forbedre kvaliteten af dine billede på mange forskellige måder. Det kan være så enkelt som at intensivere farver, kontrast og skarphed – eller det kan være mere avanceret, hvis du vil skabe nye effekter i et billede med en eller flere lagblandinger. I mange tilfælde kræver det kun selve billedet plus en kopi af billedet og en lagblanding for at få en væsentlig forbedring af et billede.
Det kan også være et eller flere justeringslag samt tilhørende lagblandinger, der giver den ønskede effekt. Du kommer også til at se, hvordan du forbedrer et billede ved at blande med ren farve via en lagblanding plus meget mere.
At arbejde med lagblandinger er som regel en eksperimentel proces, da det kan være svært at forudsige resultatet, men det er også en meget spændende proces – som regel med uventede og mange gange meget flotte resultater.
Dansk eller engelsk version
I denne bog arbejder jeg med den danske udgave af Photoshop CC 2017, men hvis du bruger den engelske udgave af Photoshop CC 2017, vil du sikkert nemt kunne følge med alligevel. Der er oversættelser til engelsk i parentes af lagblandinger og enkelte andre ord og udtryk.
Forudsætninger for at bruge denne bog
Denne bog er nem at gå til med de mange trin for trin gennemgange og praktiske eksempler, men jeg tager udgangspunkt i, at du ved det allermest grundlæggende om Photoshop CC 2017.
Hvis du er en helt ny bruger af Photoshop CC, vil jeg anbefale, at du gennemgår "Den store Photoshop CC 2017 bog” først. Den er allerede udgivet på Forlaget TextMaster.
Indholdet i denne bog
Alt i denne bog er baseret på at arbejde med lagblandinger i den ene eller den anden form, og der er utrolig mange muligheder for at arbejde med lagblandinger i Photoshop CC 2017.
Tips og info, du tit kommer til at bruge
Bogen starter med et kapitel, som gennemgår nogle praktiske informationer og nogle grundlæggende tips og tricks, som vil gøre dit arbejde med lagblandinger nemmere senere i bogen. Du får bl.a. en gennemgang af, hvordan du opretter Handlinger, så du kan lave effekter, som indeholder mange klik og tastetryk med nogle få klik eller en genvejstastekombination – dvs. et tryk på to taster.
Billederne i bogen
Efter dette indledende kapitel, får du en gennemgang af, hvordan du henter billeder på internettet, du kan bruge, som du vil – se mere om dette senere i dette forord.
Kapitel om teksturer
Teksturer bruges meget sammen med lagblandinger, så derfor får du et kapitel, som beskriver, hvordan og hvor du kan downloade teksturer uden det koster noget, samt hvordan du selv opretter teksturer i praksis.
Grundigt kapitel om lagblandinger
Derefter kommer det til at handle om lagblandinger i mange kapitler, hvor du starter med en teknisk gennemgang af de enkelte lagblandinger og deres kendetegn. Derefter får du endnu en grundig gennemgang af de enkelte lagblandinger ud fra brugen af dem i praksis med mange praktiske eksempler, som beskriver effekten af de enkelte lagblandinger og senere effekten af lagblandinger, når du bruger flere af dem sammen.
Lagtyper med fede effekter
Næste kapitel i bogen handler om lagtyper, som indeholder automatiserede effekter, du kan bruge på et eller flere lag og justere dem manuelt – flere lagtyper indeholder også lagblandinger, som kan påvirke lagtypens effekt. Lagtypen kan være en Slagskygge, et Farveforløb, Optegn langs markering osv. Du får en grundig gennemgang af lagtyper i denne bog med mange praktiske eksempler.
Lagblandinger i Lightroom CC
Du kan ikke bruge lagblandinger i Lightroom CC, men du kan sende en kopi af et billede fra Lightroom CC til Photoshop CC 2017 og redigere billedet med lagblandinger der. Du gemmer og afslutter billedet i Photoshop CC, og det redigerede billede sendes nu automatisk tilbage til Lightroom CC – hvor du evt. kan redigere yderligere, hvis du ønsker det.
Da rigtig mange nu lejer Photoshop CC og Lightroom CC via Adobe Creative Cloud, så har jeg taget dette kapitel med i bogen med praktiske eksempler på, hvordan du udnytter Photoshop CC fra Lightroom CC til den billedbehandling, du ikke kan foretage i Lightroom. Se alle detaljerne om indholdet i denne bog i indholdsfortegnelsen.
Risikoen ved at hente noget på internettet
Inden jeg begynder at henvise til eksterne links i næste kapitel, så kommer der her lidt om sikkerheden på din computer, som skal være i orden. Der var ingen problemer med at hente filer på de websteder, der henvises til i denne bog, men der vil altid være en risiko, når du downloader filer på internettet – så det sker helt på dit eget ansvar.
Du kan bruge det indbyggede sikkerhedsprogram i Windows 10 – det er automatisk slået til, og det er gratis – og så er det blevet en del bedre end tidligere udgaver. Jeg kører dog stadig med et professionelt sikkerhedsprogram på computeren, antivirus, firewall osv., og det er Bitdefender Total Security 2017 – som jeg har betalt for. Det er også vigtigt, at Windows 10 samt dine programmer på computeren altid er opdateret til den seneste udgave.
Billederne i denne bog (hent billeder, du frit kan bruge)
Jeg har valgt ikke at give adgang til at downloade de personlige billeder, jeg bruger i bogen, men en del af dem, jeg bruger, kan du frit hente på pexels.com.
Pexels.com er en stor billeddatabase, som indeholder rigtig mange flotte billeder, der kan downloades i en god kvalitet.
Billederne på pexels.com er under Creative Common licens, som indebærer, at fotografen har givet tilladelse til fri afbenyttelse af billederne. Du må også bruge billederne i en kommerciel sammenhæng.
Der findes også andre lignende billeddatabaser, men pexels.com kan installeres som en udvidelse i Photoshop CC, så du både kan søge efter og indsætte et billede i Photoshop CC med et enkelt klik. Senere i denne bog viser jeg, hvordan du gør.
Bemærk at denne udvidelse ikke kan installeres i Photoshop CS5 og CS6 på nuværende tidspunkt.
Billederne indsættes som et Smart Object
Når du downloader og indsætter et billede fra pexels.com, så indsættes billedet som et Smart Object. Du kan højreklikke på laget og klikke på og vælge Rasteriser lag og konvertere laget til et almindeligt lag.
Hvis du bruger en Mac-computer
Bogen er skrevet til Windows. Vil du bruge den på en Mac, skal du udskifter Ctrl-tasten med Command-tasten.
Epub og pdf-udgave
Bogen findes både i en epub-udgave og en pdf-udgave.