Du skal nu i gang med bogen “Lightroom til Windows" Fra ny bruger til superbruger, som er en bred gennemgang af Lightroom. Jeg skriver Lightroom i det følgende.

Det nye skybaserede Lightroom

Lightroom er et skybaseret økosystem, der giver dig adgang til den samme brugerflade på forskellige enheder både mobile og ikke mobile samt stærke, strømlinede værktøjer til redigering, organisering, deling og lagring af dine billeder på forskellige medier. Du har samme brugerflade i Lightroom til computeren, på mobiltelefonen og tabletten samt på web og Apple TV.

Skyen er i centrum for dine original-filer (fotografier/videoer) i det nye Lightroom. Alle filer (fotografier/videoer), du importerer, gemmes automatisk i skyen i fuld opløsning. Redigeringer, du foretager på billeder, gemmes også i skyen, så du altid kan nulstille eller gå tilbage til en tidligere redigering af et billede. Du kan ikke redigere videoer i Lightroom.

Billederne i skyen mærkes automatisk med optagelsesdato i forbindelse med upload, så du hurtigt kan finde billeder ud fra optagelsesdatoen eller via intelligent søgning i Lightroom – du behøver ikke tilføje nøgleord, men du kan gøre det manuelt, hvis du ønsker det.

Du kan søge efter billeder med kunstig intelligens og f.eks. søge efter billeder, som indeholder personer eller træer, vand, strand, biler osv. blandt alle dine billeder. Men du skal skrive på engelsk, da Lightroom desværre ikke findes på dansk endnu.

Du har altid adgang til alle original-filer på alle de enheder, hvor du har installeret Lightroom på desktop-computeren og på alle dine mobile enheder via Lightroom-appen med det samme Adobe-ID. Synkroniseringen mellem enheder sker automatisk. Hvis du f.eks. sletter et billede, slettes det på alle enheder.

Alt styres fra Creative Cloud

Lightroom er en del af Creative C
loud, som bliver gennemgået senere i denne bog.

Organiseringen foreg
år automatisk

Lightroom er et fantastisk organiseringsværktøj, hvor billeder og videoer, du tager automatisk placeres og organiseres i skyen på den dato, du har taget dem.

Mange muligheder for billedbehandling

Du har mange effektive værktøjer til billedbehandling i Lightroom – i den indbyggede Raw-editor, som du også kan redigere andre billedtyper i som JPG og TIFF.

Billederne i denne bog

Jeg har valgt ikke at give adgang til at downloade de personlige billeder, jeg bruger gennem bogen, da jeg ønsker, du skal bruge dine egne billeder og komme i gang med den type billedbehandling, dine billeder har brug for med det samme.

Jeg bruger dog også udvalgte billeder fra www.pexels.com, som du også selv kan finde og bruge.

Er dette en begynderbog

Denne bog går i dybden med Lightroom – helt ned i de små detaljer, men der er masser af grundige trin for trin gennemgange, mange billeder, og bogen går kronologisk frem, så du både kan læse den fra start til slut og bruge den som opslagsbog. Og så er funktionerne oversat til dansk, og der er masser af tips og tricks og praktiske eksempler. Så det kan både være en begynderbog og en hel del mere.

Lightroom er på engelsk, men meget er oversat til dansk, så du ved, hvad de forskellige kommandoer betyder.

Denne bog er til Lightroom på en Windows-computer

Bogen er skrevet på en computer med Windows 10 og er til Windows-brugere med Windows 10 eller 11 eller en tidligere udgave af Windows. Der kommer også en pdf-udgave til Mac-brugere samme dag eller dagen efter denne bog er udgives.

Rigtig god arbejdslyst
med dit arbejde i Lightroom.

Martin Simon, Solrød Strand efteråret 2021
Epub og pdf-udgave
Bogen findes både i en epub-udgave og en pdf-udgave med sidetal.